o zaburzeniach odżywiania

Od zawsze to, co nieznane budzi w człowieku lęk, niekiedy też staje się przedmiotem stereotypów i stygmatyzacji.  Problematyka zaburzeń odżywiania z pewnością nie została jeszcze do końca zgłębiona i nadal jest przedmiotem badań ekspertów w tej dziedzinie. Na szczęście nasza wiedza cały czas posuwa się naprzód, coraz więcej wiemy na temat uwarunkowań i leczenia tych zaburzeń.

Zaburzenia odżywiania się wywoływane są przez szereg różnorodnych przyczyn, dlatego uznaje się, że należą do schorzeń biopsychospołecznych. Na rozwój zaburzenia wpływają czynniki indywidualne, rodzinne oraz środowiskowe. Skuteczne leczenie powinno uwzględniać szeroki, interdyscyplinarny kontekst, co jest to możliwe dzięki współpracy specjalistów z różnych dziedzin. (Po pomoc do specjalistów – zobacz tutaj) Istotne jest także wsparcie bliskich i szerszej społeczności.

Rzeczywiste oszacowanie rozpowszechnienia zaburzeń odżywiania się, obarczone jest szeregiem trudności. Zachorować może każdy, niezależnie od wieku, płci, czy statusu socjoekonomicznego, jednak anoreksja i bulimia najczęściej dotykają dziewczęta w wieku nastoletnim. Szacuje się, że anoreksja dotyczy około 1% populacji młodzieży, natomiast bulimia 2%.

43581265_1371239929675471_5473951993598836736_n

Poniżej znajdują się podstawowe informacje na temat zaburzeń odżywiania. To taki nasz mały słowniczek pojęć. 

IMG_1117

Szczegółowe informacje, materiały edukacyjne oraz zapis faktów i mitów z doświadczenia terapeutycznego psycholog Doroty Mroczkowskiej – udostępniamy w dziale Zdrowa Psyche – czytaj TUTAJ