Zdrowe co nieco – Tarta kokosowa z musem czekoladowym i truskawkami – 10 porcji

Spód:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki otrąb owsianych lub mąki owsianej
  • szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wbij żółtka i zmiksuj. Dodaj rozgniecionego banana, wiórki  i mąkę i dokładnie wymieszaj.

Wlej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 20 minut w 180 st C.

Masa czekoladowa:

  • 2 avocado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 10 daktyli bez pestek
  • truskawki

Avocado wyjmij ze skórki, przełóż do miski, wsyp kakao i dodaj daktyle i zmiksuj na gładką masę. Masę wyłóż na upieczony i wystudzony spód kokosowy. Udekoruj truskawkami.

tarta kokosowa