Jaglanka na dobry humor – 1 porcja

„jesteś tym co jesz więc jedz pięknie”

Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.
Oscar Wilde

Słodki słony, kwaśny, gorzki oraz umami. Ile wariacji uczynić można z tymi smakami? Skoro dorosły człowiek ma około 10 000 kubków smakowych to jaka to frajda zadowalać je wszystkie? Zwłaszcza, ze dookoła tyle pysznego jedzenia o zdrowych wartościach odżywczych!

Zdrowe przepisy ekspertki kulinarnej to nie tylko recepta na atrakcyjne dania, ale prawdziwa porcja drogocennych endorfin! Posmakujcie sami…

kasza jaglana przepisy

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 300 ml napoju roślinnego- kokosowego  lub migdałowego lub mleka krowiego
  • 1 łyżka maku
  • 2 daktyle
  • 2 morel suszone niesiarkowane
  • 250 g owoców leśnych
  • 20 g orzechów włoskich  lub nerkowca 
  • kilka listków mięty


Kaszę wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, wsyp kasze do garnuszka, wlej napój roślinny lub mleko  , dodaj pokrojone daktyle i morele oraz mak i gotuj na małym ogniu ok 10 minut. Zostaw na chwilę aby kasza wchłonęła płyn. Następnie posyp orzechami i owocami leśnymi, udekoruj miętą.

AUTORKA PRZEPISÓW mgr Magdalena Makarowska, dietetyk, biotechnolog, pedagog, mama 10- letniej córki Wiktorii. Absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia- biotechnologia WSNS w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia WUM Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych

Centrum-Natura
DIETETYKA I ODCHUDZANIE
tel. 669-143-705
www.centrum-natura.pl

magdalena makarowska dietetyk