Lekkie a treściwe – Warzywne wege curry z soczewicą – 2 porcje

warzywne wege curry z soczewicą

Składniki:

  • 200 g ugotowanej soczewicy
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g brokuła
  • por/ cebula
  • cukinia
  • kolorowa papryka – 3 szt
  • 100 ml mleczka kokosowego z puszki
  • przyprawy : oliwa 2 łyżki, kurkuma 1 łyżka, ostra i słodka papryka – po 1 łyżeczce, 1 łyżka curry, szczypta pieprzu i soli,
  • pęczek natki pietruszki

Na głęboką patelnię wlej oliwę, dodaj wszystkie przyprawy i chwile podsmaż. Następnie dodaj pokrojonego pora, papryki i duś ok 5 minut. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw, wlej 50 ml wody, przykryj i duś ok 10 minut aż warzywa zmiękną. Kolejno wsyp soczewicę, dodaj mleczko kokosowe i duś jeszcze 5 minut.