kulinarne co nie co

Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.

Oscar Wilde

Słodki słony, kwaśny, gorzki oraz umami. Ile wariacji uczynić można z tymi smakami? Skoro dorosły człowiek ma około 10 000 kubków smakowych to jaka to frajda zadowalać je wszystkie? Zwłaszcza, ze dookoła tyle pysznego jedzenia o zdrowych wartościach odżywczych!

Jak mówi motto dietetyk Magdaleny Makarowskiej– „jesteś tym co jesz więc jedz pięknie” 🙂

Zdrowe przepisy ekspertki kulinarnej to nie tylko recepta na atrakcyjne dania, ale prawdziwa porcja drogocennych endorfin! Posmakujcie sami…

Jaglanka na dobry  humor – 1 porcja

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 300 ml napoju roślinnego- kokosowego  lub migdałowego lub mleka krowiego
  • 1 łyżka maku
  • 2 daktyle
  • 2 morel suszone niesiarkowane
  • 250 g owoców leśnych
  • 20 g orzechów włoskich  lub nerkowca 
  • kilka listków mięty

Kaszę wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą,wsyp kasze do garnuszka, wlej napój roślinny lub mleko  , dodaj pokrojone daktyle i morele oraz mak i gotuj na małym ogniu ok 10 minut.Zostaw na chwilę aby kasza wchłonęła płyn. Następnie posyp orzechami i owocami leśnymi, udekoruj miętą.

Koktajl bananowo –  kawowo – czekoladowy na poranna handrę – 1 porcja

  • 50 g banana
  • 150 ml napoju roślinnego lub mleka
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta kurkumy i cynamonu

Zmiksuj napój roślinny z pokrojonym bananem, kakao o kawą, kurkuma i cynamonem  i gotowe.

Koktajl upiększający – 1 porcja

  • 200 g malin
  • 100 g truskawek
  • 1/2 mango
  • 10 g orzechów nerwowca
  • garść mięty

Składniki zmiksuj na gładki koktajl i gotowe.

Zdrowe co nieco – Tarta kokosowa z musem czekoladowym i truskawkami – 10 porcji

spód

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki otrąb owsianych lub mąki owsianej
  • szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wbij żółtka i zmiksuj. Dodaj rozgniecionego banana, wiórki  i mąkę i dokładnie wymieszaj.

Wlej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 20 minut w 180 st C.

masa czekoladowa:

  • 2 avocado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 10 daktyli bez pestek
  • truskawki

Avocado wyjmij ze skórki, przełóż do miski, wsyp kakao i dodaj daktyle i zmiksuj na gładką masę. Masę wyłóż na upieczony i wystudzony spód kokosowy. Udekoruj truskawkami.

Lekkie a treściwe- Warzywne wege curry z soczewicą – 2 porcje

  • 200 g ugotowanej soczewicy
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g brokuła
  • por/ cebula
  • cukinia
  • kolorowa papryka – 3 szt
  • 100 ml mleczka kokosowego z puszki
  • przyprawy : oliwa 2 łyżki, kurkuma 1 łyżka, ostra i słodka papryka – po 1 łyżeczce, 1 łyżka curry, szczypta pieprzu i soli,
  • pęczek natki pietruszki

Na głęboką patelnię wlej oliwę, dodaj wszystkie przyprawy i chwile podsmaż.Następnie dodaj pokrojonego pora, papryki i duś ok 5 minut. Następnie dodaj resztę pokrojonych  warzyw , wlej 50 ml wody, przykryj i duś ok 10 minut aż warzywa zmiękną. Kolejno wsyp soczewicę , dodaj mleczko kokosowe i duś jeszcze 5 minut.

AUTORKA PRZEPISÓW mgr Magdalena Makarowska, dietetyk, biotechnolog, pedagog, mama 10- letniej córki Wiktorii. Absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia- biotechnologia WSNS w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia WUM Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych


mgr Magdalena Makarowska
 
Centrum-Natura
DIETETYKA I ODCHUDZANIE
tel. 669-143-705
www.centrum-natura.pl


zadbana psyche
troska dla
ciała
zdrowie
na talerzu
kulinarne
co nie co
bank endorfin
grupa wsparcia
samorealizacja
mądre zakupy
przychodnia
on-line
lodówka
grająca