zdrowie na talerzu

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym.

Mark Twain

Od tysięcy lat powszechnie wiadomo, że dieta może wpływać na samopoczucie człowieka. Bezpieczna żywność i prawidłowe jej spożywanie należą do najważniejszych czynników środowiskowych wpływających korzystnie na zdrowie. Od dawna obserwuje się, że pewne zachowania dietetyczne sprzyjają zdrowiu psychicznemu, a inne wręcz przeciwnie, co wiąże się prawdopodobnie z zawartością specyficznych związków chemicznych w produktach spożywczych.

Jednak dopiero w ostatnich latach zaczęto głębiej analizować związki pomiędzy dietą a zaburzeniami psychicznymi. Najwięcej doniesień dotyczy związków żywienia z depresją, zaburzeniem funkcji poznawczych oraz chorobami neurodegeneracyjnymi. Zbadano m.in., że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA mają dobroczynny wpływ na pracę mózgu, zdolności poznawcze i nastrój.  Wykorzystywany bywa korzystny wpływ diety ketogennej w leczeniu niektórych chorób neurologicznych. Eliminacja glutenu jest warunkiem poprawy stanu zdrowia osób z pewną postacią ataksji móżdżkowej. Udowodniono, że mikrobiota, zwana dawniej mikroflorą jelitową, odgrywa ważną rolę w przesyłaniu sygnałów stresowych, mogąc powodować stany lękowe i depresyjne. Wiadomym jest istnienie osi jelitowo-mózgowej, czyli silnych powiązań między mózgiem a tym, co dzieje się w przewodzie pokarmowym człowieka. Układ pokarmowy, a zwłaszcza jelita, dzięki możliwości komunikowania się z ośrodkowym układem nerwowym poprzez nerw błędny i posiadaniu mnogich receptorów dla serotoniny, nazywany jest drugim mózgiem, czy też mózgiem brzusznym.

Korzystając z tej wiedzy, poprzez odpowiednio ukierunkowane działania możemy potęgować dobrostan fizyczny i psychiczny, a niewłaściwym postępowaniem utrudnić proces leczenia lub wywołać działania uboczne farmakoterapii, poprzez np. niekorzystne interakcje leków z żywnością. Pewnie dlatego w ostatnim czasie obserwujemy tak silny rozwój dziedziny, jaką jest psychodietetyka i coraz bardziej widoczny jest liczny udział psychodietetyków w zespołach specjalistów pracujących w poradniach zdrowia psychicznego. Warto więc z możliwości takich porad korzystać.

Autor: lekarz, specjalista psychiatra Iwona Grobel

Iwona Grobel
psychiatra

Po zdrowe przepisy Na dobry Humor autorstwa ekspertki kulinarnej, dietetyk Magdaleny Makarowskiej zapraszamy tutajKULINARNE CO NIE CO



zadbana psyche
troska dla
ciała
zdrowie
na talerzu
kulinarne
co nie co
bank endorfin
grupa wsparcia
samorealizacja
mądre zakupy
przychodnia
on-line
lodówka
grająca