Nadchodzące wydarzenia

Hormony szczęścia produkowane są… w jelitach!

A co jeśli nasze jelita zamiast tych dobrych, zamieszkują złośliwe bakterie? O tym co wspólnego mają zaburzenia odżywiania z mikroflorą i stanem jelita opowiada Daria Kotek, Instytut Mikroekologii w cyklu artykułów Fundacja Głódnienażarty i Magazynu FoodForum. Zapraszamy! 

Cykl artykułów w magazynie Food-Forum – wypowiedzi ekspertów Fundacji

Serdecznie zapraszamy do poznania cyklu wypowiedzi ekspertów Fundacja Głódnienażarty (min. dietetyk Monika Kroenke, psychodietetyk Karolina Otwinowska czy ekspertów Instytut Mikroekologii) jaki rozpoczęliśmy już w najnowszym wydaniu magazynu Food Forum. Na początek, na przystawkę serwujemy Wam rozmowę „Dlaczego Głód jest (nie)Nażarty”

„Psychika a Dietetyka” VII Ogólnopolska Konferencja PAD

VII Ogólnopolska Konferencja PAD „Psychika a Dietetyka” odbędzie się już 13-14 maja 2023 roku! Fundacja Głód(nie)Nażarty, partner wydarzenia, serdecznie zaprasza do poznania wystąpień które obfitują we wspaniałe tematy i znakomitych ekspertów!

Dlaczego zostało już mało miejsc i warto zarejestrować się, aby wziąć udział?

  •  Dwudniowe wydarzenie odbędzie się w formie on-line,
  • 21 wykładów, w tym aż 12 wykładów eksperckich opartych o dowody naukowe i 9 wykładów w sesji prac własnych 
  • Wykłady z konferencji odtworzysz aż przez pół roku po wydarzeniu
  • Otrzymasz certyfikat (lub e-certyfikat) uczestnictwa i w przypadku zakupu gadżetów – super paczkę z pakietem konferencyjnym!
  • Możesz uzyskać tytuł Specjalisty Przyjaznego Mózgowi (Test odbędzie się po zakończeniu drugiego dnia wydarzenia!).
  • Rejestracja właściwa do 30 kwietnia lub wyczerpania puli biletów 

Nie czekaj aż nie będzie biletów!

ZAPISY:
https://pad.eletive.pl/konferencja/vii-pad/?fbclid=IwAR3x6_wROKxMsa7ehIQRq-0uE3yQzFcMxnN8bnqZTknZuHpGCYgJfHSxYTI
https://www.facebook.com/konferencjaPAD

„Z czym to sie je”
Nowy projekt społeczny

„Jak skutecznie pracować z pacjentami z anoreksją?”
Szkolenie dla psychologów i psychoterapeutów

Tytuł szkolenia: Jak skutecznie pracować z pacjentami z anoreksją? Szkolenie z dr n. med. Martą Maryl
Kiedy: 8 września, czwartek, 18:00 – 21:00
Koszt: 99 zł

Zapisy: https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/jak-skutecznie-pracowac-z-pacjentami-z-anoreksja/

„Jak pracować z zaburzeniem obrazu ciała u osób z zaburzeniami odżywiania?”

Fundacja Głód(nie)Nażarty i Szkoła Psychoterapii Dialog zapraszają na szkolenie dla psychologów i psychoterapeutów: „Jak pracować z zaburzeniem obrazu ciała u osób z zaburzeniami odżywiania?”

Poznaj podejście i sposoby pracy prof. Bernadetty Izydorczyk, eksperta w dziedzinie pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania.

Podczas szkolenia będziemy się skupiać na zaburzeniu obrazu własnego ciała w zaburzeniach odżywiania, na tym, jak rozumieć i skutecznie leczyć ten problem.

KIEDY? 17 maja, w godz. 18.00-21.00
GDZIE? On-line (ClickMeeting)
BILETY: 99 zł
ZAPISY https://mabor.clickmeeting.com/722736812/register

Podczas szkolenia Pani Profesor będzie dzieliła się zarówno swoją wiedzą, jak i praktycznym doświadczeniem z pracy z pacjentami, a także będzie odpowiadała na wybrane pytania uczestników.

CZEGO NAUCZYSZ SIĘ PODCZAS SZKOLENIA:

– Jak diagnozować osoby z zaburzeniami odżywiania, by móc następnie skutecznie prowadzić terapię?

– Jaka jest struktura osobowości u osób z zaburzeniem obrazu ciała?

– Jakie są czynniki ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania?

– Jak przedstawia się zaburzenie obrazu własnego ciała w anoreksji, bulimii oraz napadowym objadaniu się?

– Poznasz wpływ zdezorganizowanego „Ja” cielesnego na powstawanie zaburzeń odżywiania.

– Jakie są możliwe kierunki pracy terapeutycznej z pacjentami z zaburzeniem obrazu ciała:

* terapia oparta o wgląd
* terapia oparta o więź
* terapia psychodynamiczna
* psychodrama
* praca z ciałem

– Jakich realnie rezultatów można spodziewać się po terapii?

– Poznasz najnowsze badania z dziedziny zaburzeń odżywiania oraz literaturę

– Poznasz przykłady pracy klinicznej.

DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE?

Szkolenie skierowane jest do psychologów i psychoterapeutów różnych nurtów, pracujących z osobami z zaburzeniami odżywiania, chcącymi lepiej zrozumieć zagadnienie zaburzenia obrazu ciała w tych zaburzeniach oraz poznać skuteczne metody pracy terapeutycznej z tym problemem.

KTO POPROWADZI SZKOLENIE?

dr hab. n. hum. Bernadetta Izydorczyk – specjalista psychologii klinicznej, certyfikowany psychoterapeuta i superwizor SNP PTP. Terapeuta i trener Psychodramy Europejskiego Instytutu Psychodramy (z siedzibą w Berlinie). Doktorat z psychologii klinicznej na temat konstruktu autodestrukcji w nerwicy depresyjnej. Posiada 25 letnie doświadczenie zawodowe w charakterze psychologa klinicznego i psychoterapeuty. Nauczyciel akademicki, prowadzi wykłady i ćwiczenia w zakresie psychologii klinicznej, psychopatologii zaburzeń i psychoterapii. W prowadzonej od wielu lat pracy naukowej i terapeutycznej zajmuje się tematyką badawczą dotyczącą diagnozy psychologicznej i psychoterapii zaburzeń odżywiania, jak i zaburzeniami psychicznymi (nerwicami i zaburzeniami osobowości). Autorka wielu publikacji naukowych wydanych w kraju i za granicą. Dorobek naukowy obejmuje ponad 90 publikacji w tym książki “W pułapce zaburzeń odżywiania. Jak zrozumieć anoreksję i bulimię?” oraz “Postawy i zachowania wobec własnego ciała w zaburzeniach odżywiania”, Body image in eating disorders: Clinical diagnosis and integrative approach to psychological treatment. Abingdon, Wielka Brytania: Routledge.(2022).

JAKA JEST FORMUŁA SZKOLENIA?

Szkolenie odbędzie się przez platformę on-line ClickMeeting i będzie trwało 3 godziny. Podczas szkolenia odbędzie się sekcja wykładowa oraz moderowana rozmowa z pytaniami od uczestników.

Spotkanie będzie nagrywane i uczestnicy będą mieli dostęp do nagrania przez 90 dni po zakończonym szkoleniu.

UWAGA 

Szkolenia on-line Szkoły Psychoterapii Dialog objęte Programem Gwarancji Satysfakcji

Jeśli Uczestnik uzna, że szkolenie, w którym brał udział zasługuje na ocenę niższą niż 4 (w 5-stopniowej skali) i uzasadni swoją opinię, my zwrócimy pieniądze za bilet.

Twój rozwój i satysfakcja są dla nas bardzo ważne, dlatego dajemy Ci gwarancję, że nieustannie dbamy o jakość naszych szkoleń.

Harmonogram szkoleń objętych Gwarancją Satysfakcji oraz szczegóły dotyczące Programu znajdziesz pod linkiem: https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/dzialalnosc-naukowa/centrum-rozwoju-psychoterapeuty

ZAPISY https://mabor.clickmeeting.com/722736812/register?fbclid=IwAR1VC-jryE8f_NjdUNA-4647JhzbL4kNpRZCQNJm7jsrNnnMfJcwlMGBkHo

VI Ogólnopolska Konferencja PAD „Psychika a Dietetyka”!

Fundacja Głód(nie)Nażarty serdecznie zaprasza Państwa na VI Ogólnopolską Konferencję PAD „Psychika a Dietetyka”! organizowaną przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny w Łodzi. https://pad.eletive.pl/

Jako partnerzy wydarzenia wspieramy edukację i wzrost społecznej świadomości na temat znaczenia żywienia dla dobrostanu psychicznego seniorów!

Wśród zagadnień omawianych na konferencji, pojawią się:

– Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i styl życia seniorów  
dr n. med. Angelika Kargulewicz

– Kiedy jemy, żeby żyć a kiedy żyjemy, żeby jeść? – doświadczenia klinicysty na podstawie organizacji żywienia pacjentów w wieku senioralnym w Zakładzie Opiekuńczo Leczniczym (ZOL).
dr n. med. Paweł Rasmus

– Rola składników pokarmowych diety w prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego
 Beata Zagórska

Szczegóły programu konferencji https://pad.eletive.pl/program/

Konferencja odbędzie się 21-22 maja 2022 roku w Łodzi. Istnieje także możliwość wykupienia wykładów do dostępu pokonferencyjnego [on-line].Zapraszamy do rejestracji!
https://pad.eletive.pl/konferencja/vi-pad/?fbclid=IwAR1Nj_bsULfnrcX_QD_LS5IVCOcIr1kDvLye4KVkQgFsGPRBHyptsGpf-7Y

Wypowiedzi w mediach

Sprawdź wywiad Karoliny Otwinowskiej w sieci

Zaangażowanie Karoliny Otwinowskej, w ramach akcji społecznej Kulczyk Foundation –  „Czułość i wolność. Budujmy równowagę w relacjach”  i „Gazety Wyborczej”.

O tym jak zacząć żyć, jak odnaleźć radość i w czym szukać ratunku

Jakie niebezpieczeństwa czekają na młodych ludzi i czemu dziewczyny chcą byc jak motyle.

Kondycja psychiczna i zaburzenia odżywiania polskich(nie)dorosłych

Zaburzenia psychiczne o najwyższym wskaźniku śmiertelności wciąż bagatelizowane. Młoda Polka postanowiła to zmienić.

Psychiatrzy alarmują, że będzie jeszcze gorzej. Do gabinetów specjalistów przychodzą już nawet 12-latki.

Pożyteczni.pl – Anoreksja, choroba młodych dziewcząt

Oferta wydawnicza

Oferta wydawnicza przedstawia publikacje edukacyjne, literaturę faktu, poradniki eksperckie, wywiady ze specjalistami, terapeutyczną bajkę dla (nie)dorosłych

Książki kierujemy do szerokiego spektrum czytelników zainteresowanych psychologią (nie)jedzenia, ekspertów leczących, rodziców i samych pacjentów. Publikacje stanowią ofertę wydawniczą autorów, pod patronatem Fundacji Głód(nie)Nazarty  – osoby zainteresowanie publikacją egzemplarzy prosimy o kontakt z Fundacją.

„Dieta(nie)życia” – Karolina Otwinowska

pamiętnik Karoliny Otwinowskiej to relacja przeżyć nastolatki walczącej z zaburzeniami odżywiania. Autorka wyciągnęła na światło dzienne najintymniejsze szczegóły swego życia z chorobą i opisała z okrutną dokładnością kodeks wyniszczającej ciało i duszę anoreksji.
„Dietę(nie)życia” przepełniają wspomnienia z oddziału szpitalnego, szkolne refleksje wśród tłustych kalorii, naleśniki mierzone cyrklem i linijką, burzliwe relacje z rówieśnikami, izolacja, głód, samotność.

„Książkę tę dedykuję mojej Mamie – która jako pierwsza dała mi ciało.
Dziękuję Towarzyszom, których obecność sprawiła, że nie zdołałam go sobie odebrać”

Publikacja zdobyła III miejsce na Festiwalu Kultury Orzeł, uznanie ekspertów literatury, ale i terapeutów, lekarzy.  Stanowi bowiem bezcenne wsparcie dla wielu czytelników, czego wyrazem są listy rodziców i osób zmagających się z problemem (nie)jedzenia.

Dieta(nie)życia była dwukrotnie publikowana przez wydawnicwto Nasza Ksiegarnia, zyskała duże zainteresowanie mediów i dziennikarzy, jak również szereg pozytywnych komentarzy czytelników i internautów, recenzje specjalistów

„Dieta (nie)życia” to nie tylko poruszająca historia młodej dziewczyny, która przez wiele lat walczyła z chorobą, lecz także bardzo wartościowa publikacja, która może pomóc osobom chorym, ich bliskim oraz terapeutom lepiej zrozumieć bardzo skomplikowaną strukturę zaburzeń odżywiania się. Karolina kreśli obraz choroby, co staje się dla pacjentów sposobem na życie. Na nastoletnie chwile, które za bardzo bolały, a anorektyczne mechanizmy pozwalały zapomnieć o problemach, lękach, niespełnionych pragnieniach i potrzebach. Niestety okazuje się, że anoreksja to nie sposób na życie, ale na umieranie. O tym zapomnieć nie można” – dr.Beata Szurowska

„Jak to ugryźć” – Karolina Otwinowska, Patrycja Paradowska, z przepisem od serca Michela Moran

Poradnik dietetyczny odpowiadający na pytania osób zmagających się z problemami (nie)jedzenia. W poradniku pojawią się zarówno proponowane modele żywienia dietetyk klinicznej Patrycji Paradowskiej, co autorskie przepisy, eksperckie zalecenia oraz dedykowany od serca światowej sławy kucharza Michela Moran (taty anorektyczki) „wspierający posiłek na zdrowie”.

„Od jedzenia nie da się uciec. A szkoda…” – taka myśl przyświeca niejednej anorektyczce i z pewnością wielu zmagających się z bulimią. Zaburzenia odżywiania stawiają przed leczącymi się pacjentami nie lada wyzwanie. Choć problem dotyka głównie natury psychicznej, to nie sposób pominąć dietetycznych dylematów. Co zjeść mam na obiad? Ile to kalorii? Jak zdrowo przytyć unikając pułapki obżarstwa? Jaki model żywienia przyjąć po terapii w szpitalu, a jak utrzymać nowe, prozdrowotne nawyki?

Na te i wiele innych pytań odpowie „Jak to ugryźć” – poradnik dietetyczny z autorskimi refleksjami byłej pacjentki, dziś psycholog Karoliny Otwinowskiej, założycielki Fundacji Głód(nie)Nażarty. „Wychodząc naprzeciw okrutnej chorobie, by pomóc takim jak ja zaprosiłam do współpracy ekspertów dietetyki i smakoszy jedzenia. Przedstawiamy prozdrowotne modele żywienia. Sekrety z własnego życia i pyszności domowej kuchni – by nam wszystkim poszło na zdrowie.

Zapraszamy! Do smacznej lektury”

„Głód(nie)Nażarty” – Karolina Otwinowska, Magdalena Lange-Rychwał

Książka jest wywiadem psychologicznych z elementami autorskiego poradnika  – rozmową terapeutki Magdaleny Lange-Rychwał z Karoliną Otwinowską, byłą pacjentką i obecną psycholog i psychodietetyk, która zajmuje się problemami zaburzeń odżywiania. Jest założycielką i prezesem Fundacji Głód(nie)Nażarty. Jej wcześniejsze życiowe doświadczenia związane z zachorowaniem na anoreksję pozwalają połączyć unikalną perspektywę pacjenta oraz praktyka zajmującego się tym właśnie obszarem na gruncie zawodowym.

W wywiadzie Karolina Otwinowska dzieli się swoim doświadczeniem oraz opowiada o swojej drodze do wyzdrowienia w sposób odważny, nie unikając trudnych tematów, mówiąc o metodach, które okazały się skuteczne w walce z choroba przekazując równocześnie wiedzę merytoryczną dotyczącą zaburzeń odżywiania.

Prowadząca rozmowę Magdalena Lange-Rachwał jest psychoterapeutą, posiadającym doświadczenia w pracy z pacjentami cierpiącymi na z.o i dostrzegającym olbrzymią potrzebę mówienia na ten temat. Podjęta tutaj rozmowa jest właśnie taką próbą. W publikacji pojawią się również eksperckie komentarze psychologów, lekarzy i psychiatrów oraz listy czytelników pierwszej publikacji Karoliny Otwinowskiej „Diety(nie)życia” – szukających wsparcia oraz uwidaczniających prawdziwe, życiowe kłopoty z (nie)jedzeniem.

„Figa z makiemo dziewczynce, którą przerosło jedzenie” Karolina Otwinowska

Terapeutyczna baśniowa historia rezolutnej dziewczynki Figi, która szukając odpowiedzi o smak niepoznanych emocji trafia do chatki Szefowej Kuchni i ekspertów zdrowia psychicznego oraz dietetyki. Mała bohaterka, którą przerosło jedzenie pyta mądre i doświadczone  kobiety o smak prawdziwego uczucia. Czy za sprawą sekretnych receptur czarującej w garach wiedźmy, jak i porad jej „dietetycznego dworu” maleńka Figa zrozumie naturę emocji? Czy dowie się jak smakują RADOŚĆ, SMUTEK, STRACH i GNIEW? I dlaczego dziury w sercu (nie) można załatać czekoladą?

Oferta projektów CSR

Kampanie, akcje, wydarzenia

Inicjatywy Fundacji kierujemy do szerokiego spektrum – (nie)dorosłych Polaków, których przerosło jedzenie, ich opiekunów i bliskich. Niesiemy profilaktykę wśród dzieci i  młodzieży, mówimy do zainteresowanych psychologią odżywiania się, ekspertów leczących, rodziców i samych pacjentów. Akcje CSR stanowią ofertę autorską, pod patronatem Fundacji Głód(nie)Nazarty  – osoby zainteresowanie prosimy o kontakt z Fundacją oraz prezesem Karoliną Otwinowska . Nasze plany i kampanie mogą się urzeczywistnić jedynie dzięki Wam! Zobacz przykład kampanii.

Kampanie społeczne

Kampanie, akcje i wydarzenia społeczne

KOLACJA MICHELA MORAN – ROZMOWY O (NIE)JEDZENIU


Temat przyszedł po tym, jak Karolina Otwinowska, zmagająca się z zaburzeniami jedzenia, autorka książek o tej tematyce, poprosiła mnie o wsparcie dla jej Fundacji “Głód nie na żarty”. Szukaliśmy przestrzeni do zaangażowania branży i ruszyliśmy z tematem. Michel Moran będzie też gościem konferencji Made For Restaurant w Warszawie i opowie o wnioskach ze spotkania. Chcemy poruszyć rynek do dalszej dyskusji i wzbudzić poczucie odpowiedzialności. – podsumowała Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions.  

DZIEŃ SUKIENKI – KAMPANIA SPOŁECZNA, ŚWIĘTO FUNDACJI

Fundacja Głód(nie)Nażarty ogłasza święto!
5 marca bądź z nami w Dzień sukienki – bez względu na rozmiar !

Dzień sukienki to święto kobiecości zapisane w autorskim, zrealizowanym przez Fundację Głód(nie)Nażarty kalendarzu. To również inicjatywa, której celem jest propagowanie idei samoakceptacji wśród młodych, dojrzewających i już dorosłych kobiet. W imię wzajemnego wsparcia i akceptacji ciała – bez względu na rozmiar (!)zachęcamy do noszenia sukienki i czerpania radości z kobiecości

Przeciwstawiamy się sztucznie kreowanym sylwetkom kobiet!

Kalendarz powstawał z udziałem bliskich Fundacji bohaterek – Sieci Przedsiębiorczych Kobiet – które prezentując swoją osobowość i cenne wartości, jakimi kierują się w życiu, udowadniały, że prawdziwe piękno płynie z wnętrza! Spełnione w roli matek, żon, przedsiębiorców, mentorek i przyjaciółek – kobiety, które mogą być wzorem dla młodych i dojrzewających Polek opowiadały o samoakceptacji ciała, ale i wewnętrznej drodze – metamorfozie – od poczwarki – do motyla – symbolicznie występując w sukienkach z dodatkiem skrzydeł.

Wypychając z kompleksów, szarych dresów i szaf
– by każda z nas poczuła się piękna –

Premiera kalendarza odbyła się 30.10. 2019 w Muzeum Polin, na kongresie patrona głównego naszej akcji – „Sieci Przedsiębiorczych Kobiet – Be Bold”.

Kampania CSR została zrealizowana dzięki zaangażowaniu marki Sugarfree,

Partnerem merytorycznym byłasieć warszawskich przychodni psychologicznopsychiatrycznych NZOZ Centrum Terapii Dialog, których eksperci byli odpowiedzialni za przygotowanie materiałów edukacyjnych – artykułów udostępnianych na landing page akcji oraz bazie wiedzy Fundacji, a także charytatywne  przekazanie kalendarzy pacjentom.

Autorką koncepcji i project managerem działań jest Karolina OtwinowskaPrezes Fundacji „Głód(nie)Nażarty”

Patroni medialni: Karta Różnorodności Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce, Sieć Przedsiębiorczych Kobiet, Nienieodpowiedzialni Forum Media – Magazyn Psychologia w Praktyce,

Fundacja Głód(nie)Nażarty przygotuwje kontynuację – drugą edycję kampanii Dzień Sukienki.

Zapraszamy do poznania szczegółów oraz partnerstwa!

Karolina Otwinowska
Prezes Fundacji Głód(nie)Nazarty
Tel 797 348 996

WARSZTAT Z DIETETYKIEM – WSPARCIE DLA OPIEKUNÓW

W połowie czerwca mieliśmy ogromną przyjemność i zaszczyt wspomóc Fundacje Samodzielność od Kuchni podczas organizowanego przez Fundację Szkolenia dla Wychowawców pieczy zastępczej? Szkolenie poświęcone było tematyce zdrowego żywienia.
My – Fundacja Głód(nie)Nażarty – ze swojej strony w osobie mgr Patrycji Paradowskiej (Dietetyk Kliniczny) przybliżyliśmy temat zaburzeń odżywiania występujących u dzieci i młodzieży.
Cieszymy się, że mogliśmy być częścią tak ważnego projektu.


Zaburzenia odżywiania wśród dzieci i młodzieży przebywających w placówkach opiekuńczo-wychowawczych Ogromny wpływ na nasz nieprawidłowy stosunek do jedzenia, prowadzący do nadwagi i otyłości oraz zaburzeń odżywiania mają nawyki żywieniowe, które wynieśliśmy z domu. Już od najmłodszych lat budujemy swoje przyzwyczajenia żywieniowe podpatrując naszych
rodziców, ale co w sytuacji, gdy dziecko z różnych powodów nie ma możliwości obserwowania rodziców podczas przygotowywania posiłków, robienia zakupów spożywczych, planowania menu? Tak się dzieje w przypadku dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo-wychowawczych.
W naszym kraju funkcjonuje ponad 1200 placówek opiekuńczo wychowawczych. Pod ich opieką jest prawie 18 000 dzieci. Większość podopiecznych w domu rodzinnym rzadko miała czy ma? okazję zjeść pełnowartościowy, ciepły posiłek, a w placówkach do których trafiły czy trafiają? posiłki przygotowywane są w większości przez firmy cateringowe, co uniemożliwia samodzielny wybór potrawy i naukę gotowania.
Proste umiejętności jak zrobienie zakupów spożywczych, usmażenie jajecznicy czy przygotowanie kanapki wydają nam się oczywiste i rzadko zastanawiamy się jak to się stało, że posiedliśmy te umiejętności. Tymczasem odpowiedź jest bardzo prosta, nauczyliśmy się ich od rodziców. Już od najmłodszych lat budujemy swoje przyzwyczajenia żywieniowe
podpatrując naszych rodziców i innych członków rodziny.
Co jednak w sytuacji, gdy dziecko z różnych powodów nie ma możliwości obserwowania rodziców podczas przygotowywania posiłków, robienia zakupów spożywczych, planowania menu?
Tak się dzieje w przypadku dzieci przebywających w instytucjonalnych domach dziecka.
Programy przygotowujące do samodzielnego życia, realizowane w placówkach opiekuńczo- wychowawczych nie zawierają w swoich programach nauki gotowania. Dlatego, po opuszczeniu placówki większość osób nie potrafi wykonać prawidłowo zakupów spożywczych a co dopiero przygotować pełnowartościowy posiłek. Często prowadzi to do

korzystania z gotowych dań serwowanych w barach typu fastfood, z żywności wysoko przetworzonej o niskiej wartości odżywczej. Taki sposób żywienia  nie tylko rujnuje domowy budżet, ale zazwyczaj prowadzi najpierw do pojawienia się nadwagi i otyłości a następnie do chorób dietozależnych.
Brak umiejętności przygotowania domowego, pełnowartościowego posiłku zwiększa również ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania. Młodzież opuszczająca placówki wychowawcze często po raz pierwszy w życiu ma możliwości podejmowania samodzielnych decyzji, co może dawać złudne poczucie kontroli nad własnym życiem. Jednocześnie może być sytuacją bardzo stresującą dla osoby, za którą ktoś inny dotychczas podejmował większość decyzji. Jest to niestety prosta droga do pojawienia się różnego rodzaju zaburzeń odżywiania od objadania emocjonalnego, kompulsywnego jedzenia, napadowego objadania się po bulimię i anoreksję.
Jedzenie jest jedną z najważniejszych sfer w życiu człowieka. Odczuwane przez nas negatywne emocje są częstym powodem utraty apetytu, podjadania lub nadmiernego apetytu.
Różne choroby somatyczne również bywają związane z jego zaburzeniem. We wczesnym okresie życia dziecko jest całkowicie zależne od opiekunów, w tym również w kwestiach związanych z odżywianiem.
Miejsce, w którym przebywa dziecko, niezależnie od tego czy jest to dom rodzinny czy placówka opiekuńcza, jest głównym środowiskiem, w którym kształtowane są zwyczaje żywieniowe (wspólne bądź nie spożywanie posiłków, zdrowy bądź niezdrowy sposób odżywiania, przekonania dotyczące jedzenia, stosunek do własnego ciała). 
Zaburzenia odżywiania najczęściej kojarzone są z wychudzeniem i wyniszczeniem organizmu, jednak nie należy zapominać o tym, że mogą one prowadzić również do nadwagi i otyłości. Ignorowane przez otoczenie lub skutecznie ukrywane mogą być przyczyną groźnych dla zdrowia i życia zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu takich jak – zmiany w narządach wewnętrznych, zaburzenia wodno-elektrolitowe, hormonalne i metaboliczne. Dlatego tak ważne jest wczesne wykrycie problemu. Pozwala to uniknąć zdrowotnych konsekwencji zaburzeń odżywiania oraz zwiększa szanse na wyleczenie.
Istotna dla wczesnego wykrycia problemu jest wysoka świadomość oraz rzetelna edukacja z zakresu zaburzeń odżywiania oraz prawidłowego żywienia przez opiekunów sprawujących pieczę nad młodzieżą z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Również edukacja samych podopiecznych w tematyce zdrowego żywienia oraz nauka gotowania poprawiają stosunek do jedzenia, zmniejszając ryzyko rozwoju poważnych zaburzeń odżywiania  wśród dzieci i
młodzieży przebywających w placówkach opiekuńczych.

„Zobacz, co mam w środku” – KAMPANIA SPOŁECZNA, W OFERCIE CSR!

Problem (nie)jedzenia dotyka aż 40% polskich nastolatków! Dlaczego aż tyle?!


Aż 50% dziewczyn i 25% chłopców uważa, że są grubi, choć nie są. Problemy z odżywianiem mają coraz młodsze dzieci, a specjaliści alarmują, że problem ten dotyka już 12-latki**. Dlaczego?


Mimo braku społecznej świadomości i tak przerażających statystyk w Polsce nie podejmowane są skuteczne działania profilaktyczne. Fundacja Głód(nie)Nazarty chce przeciwdziałać epidemii zaburzeń odżywiania wśród dzieci i młodzieży, bezradności ich rodziców, bezsilności w szkołach. Dlatego ruszamy z cyklem szkolnych warsztatów edukacyjnych, alarmującym spotem muzycznym z udziałem nastolatków i cyklem narzędzi terapeutyczno-profilaktycznych dla szkolnej młodzieży.

Kampania „Zobacz, co mam w środku” jako pierwsza w Polsce holistycznie przedstawia problematykę wpływu emocji na (nie)jedzenie. W zrozumiały sposób tłumaczy złożony problem. Wprowadza proste rozwiązania. Edukuje, nie straszy.

„Kiedy mi smutno, chowam głowę do lodówki”

„ Bo jak jestem zła to się obżeram”

Zwiększając świadomość i społeczną wiedzą zapobiegamy rozwojowi zaburzeń odżywiania oraz braku samoakceptacji nastolatków, budujemy ich odporność psychiczną, zachowanie własnych godności, poszanowanie wartości (nie)dorosłych osób. Oswajając z niezrozumiałymi emocjami uczymy skutecznych metod redukowania napięcia, wyciszenia, walki ze stresem czy lękiem przed miłością. Kampania adresowana jest do polskich nastolatków oraz ich opiekunów (rodziców i nauczycieli).

Szkolenie dla profesjonalistów „Jak pracować z pacjentami z zaburzeniami odżywiania”.

Fundacja Glod(nie)Nazarty glodnienazarty.pl oraz Centrum Terapii Dialog i Szkoła Psychoterapii MABOR zapraszają na szkolenie „Jak pracować z pacjentami z zaburzeniami odżywiania”. Postanowiliśmy połączyć siły, ponieważ naszym wspólnym celem jest edukacja, dzielenie się rzetelną wiedzą oraz wspieranie osób borykających się z zaburzeniami odżywiania i ich bliskich.