Jak bezpiecznie wyjść z głodówki?
Autor: Paula Łysakowska, dietetyk wspierający leczenie hospitalizacyjne pacjentów z zaburzeniami odżywiania, prowadzi poradniędietetyczną Zdrowie na Talerzu Źródło: https://www.zdrowie-na-talerzu.pl
Jak bezpiecznie wyjść głodówki? Czyli kilka słów o powrocie do racjonalnego żywienia.
Terapia zaburzeń odżywienia opiera się o różne elementy, jednym z podstawowych jest regulacja i powrót do racjonalnego żywienia, bez głodówek. Brzmi banalnie, jednak dla wielu pacjentów z zaburzeniami odżywiania siadanie do posiłku wydaje się największym koszmarem. Lęk przed każdym kęsem paraliżuje, a wizja zjedzenia dodatkowej kanapki powoduje obawy i myśli „czy ciało staje się coraz większe” ?
Jakie są fakty? Zatrzymaj się i zastanów co jest rzeczywistością, a co choroba każe widzieć?
- Fizjologicznie masa ciała ulega wahaniom dobowym. Zatem ważenie się kilka razy dziennie nie jest wiarygodne.
- Bezpośrednio po posiłku wygląd ciała jak i masa ciała może ulec chwilowej zmianie -podwyższeniu o ilość spożytego posiłku. Wartość ta nie świadczy o faktycznych parametrach.
- Żeby masa ciała mogła trwale wzrastać konieczny jest dodatni bilans kaloryczny.
Ilość przyjmowanego paliwa musi przewyższać wydatki energetyczne.
Zatem nie ma fizjologicznie możliwości, by masa ciała wzrosła od 1 kęsa kanapki. - Jeżeli wychodzisz z głodówki i systematycznie zwiększasz kaloryczność diety, masa ciała może ulegać stopniowemu podwyższeniu, dzieje się tak do momentu, gdy kaloryczność diety będzie równa dobowym wydatkom energetycznym (CPM) , wówczas masa ciała się stabilizuje. Pamiętajmy o punkcie pierwszym.
Warto wiedzieć, że proces ten jest długi, a przyrost masy ciała stopniowy. - Bezpieczny przyrost masy ciała wynosi między 0,5- 1kg na tydzień, do momentu uzyskania należnej masy ciała.
- Miarą powrotu do zdrowia dziewcząt i młodych kobiet jest pojawienie się miesiączki, występujące zwykle, gdy masa ciała osiągnie 90% masy należnej.
- Miesięczne wahania masy ciała ( przy utrzymywaniu należnej masy ciała )między 2-3 kg, mieszczą się w granicach normy. To trochę jak z pulsem- pomiary nie są zawsze dokładnie takie same. Jednak ważne jest by utrzymywały zbliżone wartości.
Jak zatem wyjść z restrykcji żywieniowych?
- Ważne jest przyjrzenie się od jakiego momentu zaczynamy. Mam na myśli Twoje samopoczucie, objętość posiłków, regularność i poziom restrykcji.
Jeżeli Twoim punktem startowym jest 1000 kcal to od niego będziemy wychodzić. - Warto określić należną masę ciała – jest to najkorzystniejszy poziom masy ciała dla zachowania zdrowia. Należna masa ciała (kobiety) = wzrost [cm] – 100 – ((wzrost [cm] – 150) / 2) Należna masa ciała (mężczyźni) = wzrost [cm] – 100 – ((wzrost [cm] – 150) / 4) To jest punkt do którego zdrowo jest dążyć.
- Wylicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne ( całkowita przemiana materii CPM) do wzoru podstaw należną masę ciała. Możesz skorzystać z dostępnych kalkulatorów.
Całkowita przemiana materii to suma energii wydatkowanej na procesy życiowe i na aktywność zarówno dzienną jak i fizyczną. Zatem gdy podaż kaloryczna z jedzenia będzie równa energii wydatkowanej (CPM) wówczas osiągamy tzw „0” kaloryczne. - Wracając do naszego przykładu, jak rozpoczynamy żywienie od 1000kcal, to tygodniowo zwiększamy kaloryczność o 200kcal. Ważnym jest, by podwyższać kaloryczność stopniowo, za szybkie bądź za wysokie podnoszenie kaloryczności diety może skutkować pogorszeniem parametrów wątrobowych i objawami ze strony choćby przewodu pokarmowego tj zaparcia, wzdęcia, bóle brzuch, a także nudności, wymioty, uczucie wczesnej sytości i braku apetytu. Wartość energetyczną diety zwiększamy do momentu osiągnięcia „0” kalorycznego czyli całkowitej przemiany materii liczonej na należna masę ciała i/łub do momentu osiągnięcia prawidłowej, bezpiecznej masy ciała. Co oznacza, że po osiągnieciu CPM, może okazać się konieczne dalsze podnoszenie kaloryczności posiłków, tak by utrzymać bezpieczny przyrost i osiągnąć prawidłową masę ciała. Jak osiągniesz ten etap, z powodzeniem możesz wrócić do CPM
- Wychodząc z restrykcji wybieraj produkty z grupy lekkostrawnych.
- Przy stosowaniu długotrwałych głodówek o wartościach poniżej lub około 1000 kcal warto skorzystać z pomocy specjalisty. Przewlekłe restrykcje żywieniowe mogą być przyczyną zarówno niedoborów żywieniowych jak i zaburzeń hormonalnych. Zaś nieumiejętne zastosowanie interwencji żywieniowej poprzez błędny dobór produktów i niewłaściwe zbilansowanie żywienia może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne poczynając od zaburzenia pracy wątroby przez problemy żołądkowo- jelitowe, po refeeding syndrom.